Δημιουργία, Παιδί

1ο Χριστουγεννιάτικο Post: Advent Calendar ή Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης για τα Χριστούγεννα

Αγαπάω τα Χριστούγεννα!!

Δεν υπάρχει άλλη πρόταση για να ξεκινήσω το πρώτο Χριστουγεννιάτικο πόστ του blog (γιατί, ασφαλώς θα ακολουθήσουν κι άλλα). Μπορεί να είναι πολύ νωρίς -έχω την αίσθηση οτι τα στολίσματα των καταστημάτων ξεκινούν κάθε χρόνο και νωρίτερα- αλλά, επειδή πάντα έχω την εντύπωση ότι περνάνε πολύ γρηγορότερα από όσο θα ήθελα, ξεκινάω τους σχεδιασμούς μου από νωρίς. Για να τα χορτάσω όσο γίνεται περισσότερο. Τις μυρωδιές, τα φώτα, τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, τα χρώματα του σπιτιού.

Έχω από μικρή μια εικόνα μέσα μου για τα Χριστούγεννα: εγώ με την αδερφή μου, στο σπίτι, αργά το απόγευμα κι αφού έχουμε επιστρέψει από οικογενειακό τραπέζι. Οι γονείς πηγαίνουν να ξεκουραστούν -και να χωνέψουν- κι εγώ με την αδερφή μου ξαπλώνουμε με κουβέρτες στον καναπέ, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και βλέπουμε χριστουγεννιάτικη ταινία. Πίνοντας τσάι, τρώγοντας μελομακάρονα, φορώντας ακόμα τα γιορτινά μας ρούχα. Κάθε φορά, αυτή η εικόνα, μου γλυκαίνει την ψυχή. Είμαι από τους πολύ τυχερούς ανθρώπους.

Τώρα πια που έχω τη δική μου οικογένεια και το σπίτι μας έχει ξανά παιδιά (και ανήψια), έχω βρει ευκαιρία να αφήσω πάλι ελεύθερο κι εγώ το παιδί που κρύβω μέσα μου (δυστυχώς, η ενήλικη καθημερινότητα απαιτεί να το κρύβεις καλά τις περισσότερες φορές). Ψάχνω να βρω τι εκδηλώσεις υπάρχουν στην πόλη για τα Χριστούγεννα, σίγουρα θα φτάξω μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικα μπισκότα, δίπλες, βασιλόπιτα (επιβάλλεται το σπίτι να μυρίσει γιορτές), θα μαζέψω φίλους για να στολίσουμε παρέα το δέντρο, θα οργανώσω κανένα τραπέζωμα, θα χουχουλιάσω με τις μικρές στους καναπέδες για να απολαύσω χριστουγεννιάτικες ταινίες, θα φτιάξω ζεστή σοκολάτα. Και, φυσικά, θα περιμένουμε τον Άγιο Βασίλη!

Επιπλέον τα τελευταία 2 χρόνια, κι εφόσον τα παιδιά έχουν κάπως μεγαλώσει, έχει καθιερωθεί το βράδυ των Χριστουγέννων να στρώνουμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να φέρνουμε τα μαξιλάρια μας και να κοιμόμαστε όλοι παρέα. Λατρεύω να τους παρακολουθώ να κοιμούνται και να αναβοσβήνουν τα φωτάκια στα πρόσωπά τους (κι εκεί κάπου ειναι το σημείο, που κάνω μέσα μου την πιο βαθειά, την πιο δυνατή μου προσευχή: να είμαστε όλοι καλά, να είναι όλος ο κόσμος καλά, να υπάρχει αγάπη -καμία σχέση με θρησκεία. Απλά μια προσευχή, όπως θα έκανε ο οποιοσδήποτε, σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου, που έχει στα χέρια του τους αγαπημένους του).

Αλλά, αρκετά με τις εισαγωγές, ώρα να μπούμε στο κυρίως θέμα αυτού του ποστ: το advent calendar. Πρόκειται για το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Ξεκινάει από την 1η του Δεκέμβρη, που σημαίνει οτι έχει 25 «παραθυράκια» συνολικά. Υπάρχει σε άπειρες διαφορετικές μορφές. Από απλό χαρτονένιο σπιτάκι με παράθυρα που άνοιγαν και μέσα είναι ο αριθμός της αντίστοιχης μέρας, μέχρι ολόκληρες κατασκευές με συρταράκια, κουτάκια κλπ, που κρύβουν μέσα διαφορετικά ποιηματάκια για κάθε μέρα, ή διαφορετικά δωράκια ή ακόμα και μία πρόταση διασκέδασης για κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί κανείς να το κάνει και σίγουρα είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Για εμάς πέρισυ ήταν η πρώτη φορά και τα κορίτσια άνοιγαν εναλλάξ τις μέρες (για να αποφύγουμε όσο το δυνατό τα δράματα). Επειδή γενικά, κρατάω διάφορα υλικά με τη λογική οτι μπορεί κάποια στιγμή κάπου να τα χρησιμοποιήσουμε είτε για κατασκευές, είτε για παιχνίδι, είχα πολλά ρολλά από χαρτί υγείας (παααρα πολλά) και στο τέλος είχαμε την παρακάτω κατασκευή.

Όπως προέκυψε, δεν έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος όλα τα ρολλά… ποιός να το περίμενε! Αλλά δεν μας εμπόδισε αυτό. Εκοψα μια ορθογώνια βάση απο σκληρό χαρτόνι και δύο ακόμα κομμάτια, λίγο πιο φαρδιά από το μήκος των ρολλών, για σκεπή. Και φυσικά ένα κομματάκι για καπνοδόχο. Στη συνέχεια, καθίσαμε με τα παιδιά και ζωγραφίσαμε τα ρολλά με πινέλα και μαρκαδόρους (για να συμμετέχουν κι αυτές περισσότερο, άφου έτσι κι αλλιώς οι ζωγραφιές μας δεν φαίνονταν και ιδιαίτερα στο τελικό αποτέλεσμα) και με το πιστόλι σιλικόνης, ξεκίνησα να κολλάω μεταξύ τους τα ρολλά, όσο πιο ίσια μπορούσα. Το πιστόλι σιλικόνης έχει το καλό οτι κολλάει πολύ καλά και στεγνώνει πολύ γρήγορα, αλλά αν πέσει καυτή σιλικόνη στο χέρι σου, σου προκαλεί ένα ωραιότατο εγκαυματάκι. Έχω κάνει αρκετά, καθότι το κατέχω το «άθλημα» της τσαπατσουλιάς.

Την πλάτη της κατασκευής την κάλυψα με ενα κομμάτι εύκαμπτο χαρτόνι που είχα κόψει στα μέτρα της (που σημαίνει ότι φρόντισα τουλάχιστον απο την πίσω πλευρά τα ρολλά να πατάνε καλά και να ειναι ευθυγραμμισμένα, κι ας μην ειναι ολόισια μπροστά). Και κάλυψα με ρυζόχαρτο τις εισόδους των ρολλών απο μπροστά, ξεχωριστά τη μια απο την άλλη, ώστε να ειναι εύκολο και για τα παιδια να τα ανοίγουν ενα ενα. Πριν τα κλείσω βέβαια τοποθέτησα μέσα διαφορά πραγματάκια. Μόνο σε 3-4 ρολλά έβαλα απο ενα σοκολατάκι χριστουγεννιάτικο. Στις υπόλοιπες είχα μαγνητάκια, μηνύματα, σημειώματα που τις παρέπεμπαν να ψάξουν για κάποιο δωράκι μέσα στο σπίτι, κατασκευές απο πλαστελίνη, αυτοκόλλητα. Όλα με χριστουγεννιάτικο θέμα. Ηταν το πρώτο πράγμα που κάναμε κάθε πρωι.

Φέτος, δεν έχω καταλήξει στην τελική κατασκευή ακόμα. Έχω δει κι ορισμένες πολύ όμορφα ξύλινα ημερολογια στο crafts and paper, αλλα θα προτιμήσω να κάνω κάτι δικό μου. Σε σχήμα ελάτου το πιθανότερο.

Ορισμένες ιδέες που τις βρήκα πολύ όμορφες -κι όχι ιδιαίτερα χρονοβόρες ή δαπανηρές- είναι παρακάτω.

advent-calendar-ideas

Κι ορισμένες που επίσης μου άρεσαν πολύ, μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Εγώ φέτος λέω να προσανατολιστώ σε κάτι τέτοιο

dscf5114

Ή και κάτι πολύ απλό όπως αυτό:

Το «δύσκολο» στο όλο εγχείρημα είναι να σκεφτώ τι θα περιέχει κάθε μέρα. Αλλά όλο και κάτι θα σκεφτώ!

Μέχρι την ολοκλήρωση της ιδέας και το επόμενο πόστ, καλό 3ήμερο όλους!

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “1ο Χριστουγεννιάτικο Post: Advent Calendar ή Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης για τα Χριστούγεννα”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.