Είμαστε μία χώρα που κρατάει σταθερά πρωτεία σε πολλές λάθος κατηγορίες. Κι αυτό ισχύει πολλά χρόνια τώρα, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά, παρόλη την συγκριτικά υψηλότερη πρόσβαση του πληθυσμού στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και παρόλη την πλέον δεδομένη επαφή μας με άλλες χώρες του εξωτερικού. Θαυμάζουμε πάντα τον εύρυθμο τρόπο λειτουργίας τους, την τήρηση των κανόνων, αλλά, στην συντριπτική μας πλειοψηφία, αρνούμαστε να τα εφαρμόσουμε στη δική μας χώρα.
Εντός των συνόρων μας πέφτουμε πάντα στην παγίδα του «ωχ αδερφέ, εγώ θα σώσω τον τόπο;»
Μέγα λάθος. Τεράστιο κι ασυγχώρητο.
Ναι. Εγώ θα τον σώσω. Ο καθένας μας, από την δικιά του πλευρά, με τη δική του -έστω και μικρή- θετική κίνηση, ως τμήμα ενός γενικότερου συνόλου, μπορεί να κάνει μια κάποια διαφορά. Κι όλες αυτές οι μικρές διαφορές, μπορούν σταδιακά να χτίσουν μία σημαντική αλλαγή.
Ανακυκλώνω σταθερά σχεδόν 25 χρόνια τώρα. Πρακτικά από τότε που ξεκίνησαν οι μπλε κάδοι στην Αττική (και πάντα με την ελπίδα ότι κάτι γίνεται σε αυτή τη χώρα και δεν πετιούνται όλα στις χωματερές ευθύς εξαρχής). Ακόμα και στις διακοπές μου ανακυκλώνω. Είναι συνήθεια που δεν μου πάει να κόψω. Με έχουν πει τρελή πολλές φορές, αλλά πλέον με έχουν συνηθίσει και είναι και πολλοί οι φίλοι πια που ανακυκλώνουν φανατικά, οπότε υπάρχει σύμπνοια.
Ορισμένες οδηγίες για σωστή ανακύκλωση μπορείτε να βρείτε σε αυτό τον σύνδεσμο που προσωπικά έχω βρει πολύ βοηθητικό, γιατί έχει μαζεμένες τις βασικές πληροφορίες. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι και οι μπαταρίες ανακυκλώνονται και μάλιστα, σε διαφορετικούς κάδους από τους μπλε, γιατί περνούν από διαφορετικές διαδικασίες και τα υγρά που περιέχουν είναι ιδιαίτερα τοξικά για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες που απορρίπτονται στους ειδικούς γι’αυτούς κάδους. Τους κάδους αυτούς τους βρίσκετε σε αρκετά καταστήματα (σουπερ μάρκετ, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών), αλλά και στα κατά τόπους δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι πλέον ανακυκλώνονται στη χώρα μας και τα φάρμακα που έχουν λήξει στους ειδικούς πράσινους κάδους στα φαρμακεία. Η απόρριψή τους στα οικιακά απορρίμματα προκαλεί σημαντική μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ένας άλλος τομέας που έχουμε την «τιμή» να βρισκόμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις είναι στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Συγκεκριμένα, το 2015 ήμασταν πρώτοι στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τόσο μικρή χώρα, είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό «επίτευγμα».
Είναι τόσο εύκολο να προμηθευτεί κάποιος τσάντες πολλαπλών χρήσεων, όμως! Προσωπικά, εκτός από πιο φιλικές για το περιβάλλον, τις βρίσκω και πολύ πιο εύχρηστες στο κουβάλημα και πάντα έχω 2-3 μαζί μου στο αμάξι για παν ενδεχόμενο. Στο σουπερ μάρκετ έχω καταργήσει τις πλαστικές χρόνια τώρα. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές αρνούμαι να χρησιμοποιήσω τη σακούλα του εκάστοτε καταστήματος και βάζω τις αγορές μου σε κοινή σακούλα ή και στην τσάντα μου (που πολλές φορές έχει το μέγεθος βαλίτσας… γυναίκα γαρ και δη μάνα…). Είμαι θερμότατος υποστηρικτής της χρέωσης της σακούλας στα καταστήματα. Ήδη εφαρμόζεται στο ΙΚΕΑ αυτό, μιας και είναι κατάστημα σουηδικών προτύπων (κι όχι μόνο στο θέμα της σακούλας). Είναι ένας τρόπος να αποθαρρύνεται η υπερκατανάλωση σακούλας ή και να αποτρέπεται η χρήση της εντελώς.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να επισημάνω τη μόλυνση που προκαλούν στο περιβάλλον οι πλαστικές σακούλες. Αρκεί να πω ότι για να αποσυντεθούν χρειάζονται περίπου 10-20 χρόνια, ενώ άλλα πλαστικά που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, όπως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα κλπ μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 250 ή και 450 χρόνια για να αποσυντεθούν!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Ορισμένα ενδιαφέροντα tips μπορείτε να βρείτε κι εδώ.
Είναι απλές οι συνήθειες που αρκεί να υιοθετήσουμε για να συμβάλουμε κι εμείς σε ένα καλύτερο αύριο. Πείτε με υπερβολική… αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατό να απολαμβάνεις μια βόλτα στη φύση, να εκθειάζεις τις ομορφιές της και το πόσο σε ηρεμεί και σε αναζωογονεί και ταυτόχρονα να παρατάς τα φώτα αναμμένα στο σπίτι (και χωρίς να έχεις φροντίσει να αντικαταστήσεις τις λάμπες με οικονομικούς λαμπτήρες), να μην ανακυκλώνεις, να αφήνεις τις σακούλες των σκουπιδιών εκτός κάδου ή να τις πετάς μισάνοιχτες, να σπαταλάς το νερό αλόγιστα. Δεν θα αναφερθώ καν στους ανθρώπους που κάνουν πικ νικ κι εκδρομές και αφήνουν πίσω όλο τους τον πολιτισμό.
Ας δώσουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας. Ας μην καταχρόμαστε το περιβάλλον που δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές (όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται) κι ας μη συμβάλλουμε στην καταστροφή αυτής της υπέροχης φύσης που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε ακόμα.
Σε μεταγενέστερο ποστ θα ασχοληθώ και με την κομποστοποίηση λίγο εκτενέστερα (δηλ. με την ανακύκλωση των οργανικών απορριμάτων) που μου έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, αν και δεν έχω ασχοληθεί όσο ουσιαστικά θα ήθελα.
Με την ελπίδα ότι μπορεί να προβλημάτισα έστω και λίγο – ή, ακόμα καλύτερα, να έχω βρει ήδη συνοδοιπόρους, καλό μας μήνα!!
Η ανακύκλωση πιστεύω είναι θέμα παιδείας, κι αν η γενιά των γονιών μας δεν είχε την κατάλληλη παιδεία για να μας την μεταδώσει (η πλειοψηφία) τουλάχιστον η δική μας γενιά την έχει και συμφωνώ μαζί σου ότι ο καθένας από εμάς θα σώσει τον τόπο για εμάς και για τα παιδιά μας! Καλό Σαββατοκύριακο!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Έτσι ειναι. Χαίρομαι που συμφωνούμε 🙂 Καλο σκ και σε σας!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πολύ σημαντικό θέμα και χαίρομαι που το έθιξες, ο σύνδεσμος που έβαλες έχει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι οδεύουμε προς μια κοινωνία με νέα αντίληψη γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Μακάρι!! Κι εγώ θεωρώ ότι αργά αλλά σταθερά αλλάζει ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Θα φανεί στις επόμενες γενιές.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Νομίζω οι παλιότερες γενιές «ανακύκλωναν» χωρίς να το ξέρουν… δηλ. τα οργανικά απόβλητα τα πετούσαν στον κήπο για λίπασμα, πλαστικές σακούλες δεν είχαν, ούτε μπαταρίες ούτε ηλεκτρικές συσκευές… οι γενιές αυτές, τώρα που άλλαξαν τα πράγματα είναι «φυσικό» να μην καταλαβαίνουν τι είναι ανακύκλωση… οι νέες γενιές όμως (γεννημένοι μετά το ’70) θεωρώ ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένες σ’ αυτό το θέμα.. όχι όλοι, οκ, αλλά αρκετοί.. και τα παιδιά μας θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ακόμη περισσότερο…
προσπαθώ και γω να ανακυκλώνω όσο μπορώ αλλά όχι συστηματικά.. πχ, αν έχω μια συσκευασία χάρτινη που άδειασε το περιεχόμενο της θα την πετάξω στα «συμβατικά» σκουπίδια και όχι σε ξεχωριστή σακούλα (ενώ όταν επιστρέφω πχ. από σούπερ μάρκετ θα μαζέψω όλες τις χάρτινες σακούλες από τα λαχανικά σε μία…) μάλλον πρέπει να οργανωθώ με έξτρα κάδο ανακύκλωσης στο μπαλκόνι..
Η πλάκα είναι στο περίπτερο όταν παίρνω (έπαιρνα) εφημερίδες, θέλανε να τις βάλουνε σε σακούλα (αυτές τις μπλε που είναι τόσο χοντρό το πλαστικό που δεν πρόκειται να λιώσει ούτε σε 100 χρόνια) και αιφνιδιάζονταν όταν έλεγα ότι δεν ήθελα σακούλα γιατί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόσο πλαστικό!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Έχεις απόλυτο δίκιο. Οι παλιότερες γενιές γενικά είχαν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και τελείως διαφορετική αλληλεπίδραση με τη φύση και το περιβάλλον. Λογικό κι επόμενο να μην κατανοούν τα περί ανακύκλωσης. Από εκεί και πέρα όμως, η δικιά μας γενιά και με την πρόσβαση που έχει στην ενημέρωση, οφείλει να αλλάξει τρόπο σκέψης και δράσης.
Και, ναι, πιστεύω κι εγώ ότι τα παιδιά μας θα είναι πιο ευαισθητοποιημένα (δεδομένης και της γενικότερης τάσης) και τα δικά τους παιδιά ενδεχομένως ακόμα πιο κοντά σε τέτοιες ιδέες.
Πάντως και η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής. Όπως πλένει κάποιος τα δόντια του κάθε μέρα, έτσι μπορεί να μπει και στη λογική της διαλογής των σκουπιδιών καθημερινά. Γίνεται συνήθεια χωρίς πολλή σκέψη, Όπως και κάθε ρουτίνα.
Σ’ευχαριστώ για το σχόλιο!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!