Μιας και βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και ορισμένοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους (και μιας και το επάγγελμά μου είναι σχετικό), αποφάσισα να παραθέσω όσο πληρέστερα μπορώ μια βασική λίστα με τα φάρμακα που καλό είναι να έχουμε μαζί μας στις εξορμήσεις μας. Ειδικά για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες ως πρώτες βοήθειες.
Καταρχάς, τα βασικά που πρέπει να έχουμε και στο φαρμακείο του αυτοκινήτου:
- Betadine sol (σαν το βάμμα ιωδίου που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα)
- Γάζες αποστειρωμένες μικρές και μεγάλες (τόσο για καθαρισμό τραυμάτων που δεν ενδείκνυται το βαμβάκι, γιατί μπορεί να κολλήσει στις ανοιχτές πληγές, όσο και για κάλυψη ορισμένων πληγών)
- Αυτοκόλλητη ταινία (για συγκράτηση της γάζας)
- Τσιρότα σε διάφορα μεγέθη (ενδεχομένως και παιδικά, για τα μικροτραύματα των πιτσιρικιών που μερικές φορές «περνάνε» με ένα χρωματιστό τσιροτάκι) ή και κάποιο αιμοστατικό spray (ενδειτικά, το pulvo ή της hansaplast ή άλλης εταιρίας)
- Αντισταμινικό τζελ ή στικ αμμωνίας (ενδεικτικά αναφέρω το fenistil ή το crilen after nip για μικρότερες ηλικίες) για τα τσιμπήματα. Σε περίπτωση που το τσίμπημα δημιουργήσει έντονο πρήξιμο, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μια κορτιζονούχο αλοιφή.
- Θερμοφόρα-παγοκύστη για στραμπουλήγματα ή άλλες κακώσεις που χρειάζονται άμεσα πάγο. Έχουν τα χαρακτηριστικό μπλε τζελ στο εσωτερικό τους και μπορούν να μπουν τόσο στην κατάψυξη, όσο και σε ζεστό νερό (αν χρειαζόμαστε ζεστό επίθεμα σε μία πονεμένη κοιλιά). Αυτό βέβαια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο αν διαθέτουμε ψυγείο στον τόπο διαμονής μας, αλλιώς ένα ψυκτικό spray είναι πιο εύχρηστο στο αυτοκίνητο
- Παυσίπονα χάπια (ενδεικτικά και πάλι: depon, Panadol, nurofen)
- Κρέμα για εγκαύματα. Οι κρέμες αυτές είναι για να χρησιμοποιούνται απευθείας μετά το έγκαυμα, όταν πρόκειται για έγκαυμα από θερμή πηγή (μάτι κουζίνας, φωτιά κλπ). Στη συνέχεια και ειδικά αν το έγκαυμα κάνει φουσκάλα με υγρό και ανοίξει, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μία αντιβιοτική αλοιφή (για παράδειγμα fucidin, flusterix κ.ά.) για να προστατευτεί το τραύμα από ενδεχόμενη μόλυνση.
- Μέσα αντικουνουπικής προστασίας, όπως ένα αντικουνουπικό spray ή μια απωθητική κρέμα για προστασία από τα τσιμπήματα. Σε μωρά κάτω του έτους, απαγορεύεται η επάλειψη απευθείας στο δέρμα του μωρού. Υπάρχουν κρέμες (π.χ. η crilen της frezyderm) ή ειδικά τσιρότα σιτρονέλλας που μπαίνουν στα ρούχα του μωρού και σε σημεία που δεν μπορεί να βάλει στο στόμα του (στο πίσω μέρος της μπλούζας, στο καρότσι, στην κούνια, στο σεντονάκι) και πάντα βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρες για το καρότσι και την κούνια (προσέχοντας να μην μπορεί στον ύπνο να μπλεχτεί το μωρό).
Επιπρόσθετα, στο παιδικό φαρμακείο, πρέπει να υπάρχουν αντιπυρετικά και παυσίπονα σιρόπια (εφόσον τα παιδιά είναι κάτω των 12-13 ετών) και φυσικά σύριγγες των 5 ή 10ml προκειμένου να δίνεται η σωστή δοσολογία. Με το κουτάλι πάντα η δόση είναι κατά προσέγγιση και -τις περισσότερες φορές- με μεγάλη απόκλιση. Υπενθυμίζω ότι για το depon και το ponstan η σωστή δοσολογία είναι η μισή του βάρους του παιδιού (για παράδειγμα, αν το παιδί είναι 10 κιλά, τότε η σωστή δόση σιροπιού είναι τα 5ml) και σε συχνότητα 3-4 φορές την ημέρα.
Αντιβίωση δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας προληπτικά, γιατί απλά η αντιβίωση δεν είναι φάρμακο πρώτης ανάγκης. Λαμβάνεται μόνο σε περίπτωση που διαγνωσθεί λοίμωξη από γιατρό και κρίνεται αναγκαία η λήψη της από τον ίδιο. Δεν είναι κάτι που «το έχουμε για να βρίσκεται, επειδή δεν περνάει ο βήχας εδώ και 3 μέρες». Αντιθέτως, η αλόγιστη κι αναίτια λήψη αντιβίωσης, μπορεί να έχει ολέθριες, μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Κατά τα άλλα, ενδεχομένως ένα αντισταμινικό σιρόπι να χρειάζεται στο παιδικό φαρμακείο ή σταγόνες κορτιζόνης σε περιπτώσεις κάποιας αλλεργική αντίδρασης ή λαρυγγίτιδας (αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρό μας). Αν στην περιοχή που πάμε, υπάρχει πρόσβαση σε φαρμακείο, δε χρειάζεται να το έχετε ήδη.
Όσοι έχουν κάποια διαγνωσμένη αλλεργία σε τσιμπήματα σφήκας π.χ. γνωρίζουν ήδη ότι πρέπει να έχουν μαζί κάποια ένεση αδρεναλίνης για άμεση χρήση συν όποια άλλα φάρμακα ενδεχομένως λαμβάνονται για αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.
Το πιθανότερο είναι ότι ελάχιστα από αυτά θα χρειαστούν όντως και πρέπει να θυμόμαστε ότι, σε κάθε ενδεχόμενο, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλός. Όλα αυτά τα έχουμε απλά για ασφάλεια.
Καλές διακοπές, λοιπόν!! Εύχομαι να καταφέρετε να αδειάσετε το μυαλό σας από όσα το βαραίνουν καθημερινά και να φορτιστείτε θετικά, γεμίζοντας με όμορφες εικόνες και μυρωδιές.
Καλό καλοκαίρι!