Κίνηση, Παιδί

Σαββατοκυριακάτικες Εξορμήσεις Vol. 2

newall

Και μετά από αρκετό καιρό… καινούριο post!

(σαν πρωταπριλιάτικο αστείο)

Θα επικαλεστώ την έλλειψη χρόνου και κατάλληλης διάθεσης για την απουσία από τα του blog. Ας πούμε ότι το 2018 έχει υπάρξει μάλλον «περιπετειώδες» μέχρι στιγμής, αλλά όλα είναι για να γίνονται και, στη συνέχεια, για να ξεπερνιούνται. Οπότε, ας συνεχίσουμε.

 

Οι καλές ιδέες είναι για να μοιράζονται -όπως λέω πάντα- και η ιδέα (της αδερφής μου) να συμμετέχουμε στις δράσεις για παιδιά του Αστεροσκοπείου Πεντέλης αποδείχτηκε εξαιρετική.

Και μας πέτυχε πάνω στη φάση που οι μικρές έχουν αρχίσει κάνουν συχνά ερωτήσεις του τύπου: » Πόσο μακριά είναι το φεγγάρι», «Γιατί τα ψάρια δεν αναπνέουν έξω από το νερό όπως εμείς», «Πόσο ψηλά πετάνε τα αεροπλάνα», «Πόσο μεγάλη είναι η Γη» κι άλλα τέτοια κοσμοθεωρητικά που παλεύουμε να τους απαντήσουμε (όχι πάντα με επιτυχία). Είναι φορές που οι ερωτήσεις τους με αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και πραγματικά δεν ξέρω πώς να απαντήσω σωστά, χωρίς να τις μπερδέψω χειρότερα.

Η βόλτα στο Αστεροσκοπείο, λοιπόν, μας αντάμειψε και με το παραπάνω. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη διοργάνωση ήταν υπέροχοι, ευγενέστατοι και πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Τα παιδιά έμαθαν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (κι εμείς μαζί- ειλικρινά, σιγά μη θυμόμουν ακριβώς τη σειρά και τα ονόματά τους), έμαθαν πώς κινούνται γύρω από τον Ήλιο και τις ιδιομορφίες τους, το χρώμα και τη σύστασή τους και έπαιξαν και παιχνίδια που έπρεπε να βάλουν τους πλανήτες στη σειρά, να συνθέσουν μεγάλα παζλ και γενικά έμειναν αρκετή ώρα προσηλωμένα.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα βίντεο (εκεί, ομολογουμένως, το χάσαμε λίγο. Έπρεπε να είναι προσαρμοσμένο στα παιδιά με λίγο απλούστερη ορολογία κι ενδεχομένως μικρότερη διάρκεια. Και πάλι πολλές φορές οι εικόνες ήταν αρκετά εντυπωσιακές για να τα τραβήξουν). Και, τέλος, ανεβήκαμε στο πάνω πάτωμα, για να δούμε το τεράστιο τηλεσκόπιο. Τα μικρά ενθουσιάστηκαν με το πάτωμα της κυκλικής αίθουσας που ανεβοκατέβαινε σαν ασανσέρ για να προσαρμοστεί στο τηλεσκόπιο και με την περιστρεφόμενη, ανοιγόμενη οροφή του θόλου.

Ο υπεύθυνος μας μίλησε για τον τρόπο που απέκτησε το Αστεροσκοπείο το τηλεσκόπιο και τον τρόπο που μεταφέρθηκε. Συγκεκριμένα το τηλεσκόπιο Newall που είδαμε ήταν δωρεά του Πανεπιστημίου του Cambridge και μεταφέρθηκε στη χώρα μας με χορηγίες ομογενών, οπότε και τοποθετήθηκε στον θόλο της Πεντέλης το 1959.  Τέλος τα παιδιά, φεύγοντας, πήραν και δώρο μία αφίσα. Διάχυτος ενθουσιασμός και μια δραστηριότητα που σίγουρα διέφερε και άξιζε!

00F3A21B-2A73-41EC-97E6-092206BE8D6A

Υ.Γ. Υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής παρακολούθησης του ουρανού σε διαφορετικά προγράμματα, που όμως απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών (έχουμε λίγο καιρό ακόμα).

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Αστεροσκοπείο Πεντέλης και τα προγράμματά του θα βρείτε εδώ.

 

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Σαββατοκυριακάτικες Εξορμήσεις Vol. 2”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.