Σκέψεις

59+1 πράγματα για μένα

Untitled design

Όταν πρωτοξεκίνησε όλο αυτό, το απέφυγα διακριτικά.. Τελικά (πάνω από 2 χρόνια μετά) λέω να το δοκιμάσω. Είναι λίγο «ξεγύμνωμα», αλλά here it is!

 1. Είμαι γεννημένη Μάιο του ’78.
 2.  Μένω στην Αθήνα όλη μου τη ζωή. Εδώ σπούδασα, εδώ παντρεύτηκα, εδώ όλα.
 3.  Πάντα ήθελα να είχα μείνει έξω, έστω κάποια χρόνια. Αλλά είμαι γενικά πολύ δειλή σε μεγάλες αποφάσεις. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια.
 4.  Λατρεύω τα ταξίδια. Έχω ταξιδέψει αρκετά εκτός χώρας, αλλά ούτε στο ελάχιστο όσο θα ήθελα να έχω ταξιδέψει. Μου αρέσει περισσότερο να χάνομαι σε ένα ξένο μέρος, παρά να το βλέπω αποκλειστικά και μόνο τουριστικά.
 5.  Θεωρώ ότι τα ταξίδια είναι πολύ περισσότερο από αναψυχή και διακοπές. Είναι ψυχοθεραπεία.
 6.  Δεν έχω κανένα θέμα να ταξιδεύω μόνη μου. Να πηγαίνω μόνη μου σινεμά. Να πηγαίνω μόνη μου για καφέ με ένα βιβλίο. Αντίθετα το επιζητώ.
 7.  Έχω υπάρξει απίστευτη βιβλιοφάγος. Όταν ήμουν μικρή και βαριόμουν σε επισκέψεις που πήγαινα με τους γονείς μου, κατευθυνόμουν στη βιβλιοθήκη, διάλεγα κάτι και καθόμουν και διάβαζα. Μερικές φορές ζητούσα να δανειστώ κάποιο βιβλίο που μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον, για να το τελειώσω στο σπίτι (nerd alert No1).
 8.  Επίσης, αγαπάω το σινεμά. Όταν έδινα Πανελλήνιες ήταν η μοναδική εβδομαδιαία έξοδος και διέξοδος. Ήταν η περίοδος που η προσέλευση στο σινεμά είχε πέσει κατακόρυφα. Έζησα όλη την επαναφορά των σινεμά στη χώρα, τη σταδιακή τους ανακαίνιση και ανανέωση και την εισαγωγή των multiplex. Όταν -και αν- γεράσω και δεν θα μπορώ να κουνήσω από τον καναπέ, θα βλέπω ταινίες και σειρές όλη μέρα.
 9.  Έχω μια αδερφή, ένα χρόνο μικρότερη (που σημαίνει ότι δε θυμάμαι τη ζωή μου χωρίς αυτή).  Δε μοιάζουμε ιδιαίτερα, ούτε εμφανισικά, ούτε σαν χαρακτήρες, αλλά έχουμε τις ίδιες αξίες. Κάνουμε πολύ παρέα και μιλάμε πρακτικά καθημερινά. Τα παιδιά μας είναι πάνω κάτω σε κοντινές ηλικίες. Τα αδέρφια και τα ξαδέρφια είναι μεγάλη ευλογία.
 10.  Η κλίση μου ήταν πάντα θεωρητική. Στα Αρχαία του σχολείου ήμουν πάντα αριστούχος. Έκανα μόνη μου επαναλήψεις. Τέτοιος κάλος (nerd alert No2). Αντίθετα στα Μαθηματικά και στη Φυσική δυσκολευόμουν πολύ. Μου πήρε χρόνια να εμπεδώσω βασικές έννοιες.
 11.  Όμως η οικογένειά μου με κατηύθυνε σε θετική σχολή για να πάρω «έτοιμη δουλειά», που ποτέ δεν έγινε γιατί τελικά πέρασα σε άλλη σχολή του ΕΚΠΑ. Και πάλι θετικής κατεύθυνσης όμως.
 12.  Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχω ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, θεωρητικών και πρακτικών.
 13.  Έχω κόλλημα με την ορθογραφία. Διορθώνω πολύ συχνά τους άλλους -ακόμα και σε συντακτικά ή γραμματικά λάθη. Με τον κίνδυνο να με βρίσουν στο τέλος. Αλλά δεν μπορώ αλλιώς. Σε αυτό είμαι σπαστική (nerd alert No3).
 14.  Ο σύντροφός μου είναι καθαρά μαθηματικό μυαλό. Ήξερε εξαρχής τι ήθελε -σε αντίθεση με μένα που ακόμα δεν ξέρω- το κυνήγησε και σε αυτό δουλεύει. Στην ορθογραφία πάντως είναι άριστος 🙂
 15.  Θεωρώ την ευγένεια και το χαμόγελο βασικά συστατικά ενός καλού χαρακτήρα.
 16.  Απεχθάνομαι τη διαρκή γκρίνια και την αχαριστία.
 17.  Είχα ανέκαθεν κακή σχέση με το τηλέφωνο. Μικρή, σπάνια απαντούσα όταν έπαιρνε κάποιος και σπάνια τηλεφωνούσα. Ντρεπόμουν πολύ.
 18.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσω επαφή με φίλες που θα ήθελα να κρατήσω.
 19.  Γενικά, κάνω δύσκολα φιλίες. Κι όσο περνάνε τα χρόνια, ακόμα δυσκολότερα.
 20.  Το βασικό μου μειονέκτημα είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το δουλεύω χρόνια, αλλά θεωρώ ότι έχω πολύ δουλειά ακόμα.
 21.  Από πολύ μικρή έπασχα από το σύνδρομο «πρέπει να τους έχω όλους γύρω μου ευχαριστημένους και να είμαι το καλό παιδί». Όσο μεγαλώνω, όμως, αλλάζω.
 22.  Το μεγάλο μου κόμπλεξ είναι το σώμα μου. Είναι σπάνιες οι φορές που θυμάμαι να το αγαπάω. Παλεύω πάντα με το βάρος μου, αν και ποτέ δεν έχω υπάρξει υπέρβαρη, ούτε καν στις εγκυμοσύνες μου. Ξέφυγα στις Πανελλήνιες, αλλά επανήλθα, χωρίς να το καταλάβω, μόλις τελείωσα κι ηρέμησε το άγχος μου. Περιμένω ότι θα με αγαπήσω στα γεράματα!
 23.  Γενικά είμαι αγχώδης, αλλά το κρύβω πολύ καλά. Κι όταν υπάρξει έκτακτη ανάγκη, αποκτάω την ψυχραιμία και την υπομονή Βούδα.
 24.  Όλο αυτό όμως το υποβόσκον άγχος είχε σαν αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, την οποία είχε και η γιαγιά μου, και με την οποία ζω τα τελευταία 11 χρόνια.
 25.  Έχω περάσει πολύ γερές εξάρσεις αρθρίτιδας τα πρώτα 4-5 χρόνια. Μεγάλες απογοητεύσεις, πολύ πόνο και αρκετή αυτολύπηση. Ήταν απόλυτη η επιλογή μου να μην το αφήσω να με νικήσει. Πλέον το έχω υπό έλεγχο.
 26.  Ανακυκλώνω πάνω από 20 χρόνια (από τότε που μπήκαν οι πρώτοι μπλε κάδοι στην Αθήνα) και το κάνω ακόμα και στις διακοπές. Πολλές φορές έχω φέρει πίσω ανακυκλώσιμα από περιοχές που δεν είχαν κάδους (nerd alert No4).
 27.  Έχω περάσει όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια σε κάμπινγκ και σε νησιά.
 28.  Χαίρομαι που τα παιδιά μου περνούν τα τελευταία χρόνια ένα μήνα από τα καλοκαίρια τους στο τροχόσπιτο με τον παππού και τη γιαγιά. Γνωρίζοντας πολλά άλλα παιδιά από άλλες χώρες κι άλλες περιοχές, δίπλα στη θάλασσα. Είναι τεράστια τύχη αυτό. Είναι ο ορισμός του ξέγνοιαστου παιδικού καλοκαιριού.
 29. Γενικά είμαι πολύ τυχερή για τους γονείς μου. Και δεν τους το λέω αρκετά.
 30.  Μεγάλωσα σε φυσιολατρική οικογένεια, που πάντα σεβόταν το περιβάλλον. Αν και παιδί της πόλης, μεγάλωσα αγγίζοντας το χώμα και τα δέντρα και αγαπώντας τη φύση.
 31. Έχω ασχοληθεί με πολλά αθλήματα κι έχω δοκιμάσει άλλα τόσα από μικρή. Μπαλέτο, ενόργανη, πατινάζ στον πάγο (κανονικότατα με δάσκαλο), σκι στη θάλασσα από 8 χρονών, σκι στο βουνό, γιόγκα, πιλάτες, αναρρίχηση σε βράχο, ράφτινγκ, ποδηλασία, τέννις, κολύμβηση.
 32.  Είμαι κάτοχος διπλώματος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης.
 33.  Η σταθερή μου αγάπη πλέον είναι το τρέξιμο. Από τότε που η μικρή μου κόρη έγινε 6 μηνών.
 34.  Έχω τερματίσει στους τελευταίους 4 Αυθεντικούς Μαραθωνίους της Αθήνας κι ενδεχομένως να συνεχίσω, αλλά θα ήθελα να κάνω κι άλλα.
 35.  Παρόλα αυτά, δεν είμαι ο καθαρά «αθλητικός τύπος», δεν είχα τη γυμναστική στο αίμα μου. Είμαι μετριότατων επιδόσεων. Αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω. Και κυρίως να δοκιμάζομαι.
 36.  Έχω κάνει διάφορες δουλειές ως φοιτήτρια. Μερικά χρόνια ασχολήθηκα με μεταφράσεις, έχω κάνει ιδιαίτερα σε παιδάκια, baby-sitting και διάφορα άλλα. Η πιο έντονη εμπειρία μου ήταν όταν κρατούσα ένα κοριτσάκι 8 χρονών που είχε τετραπληγία, μαζί με τη μικρή της αδερφή. Στο τέλος εκείνου του καλοκαιριού, το κοριτσάκι κατέληξε. Ήταν σοκ.
 37.  Λατρεύω τον καφέ. Δε ζω χωρίς καφέ. Είναι η καθημερινή μου απόλαυση.
 38.  Αγαπάω την οδήγηση. Ήταν το μοναδικό δίπλωμα στο οποίο δεν αγχώθηκα καθόλου.
 39.  Μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Εκτός των αγγλικών, ξέρω και γερμανικά. Γαλλικά έμαθα από το σχολείο και μετά ξεκίνησα ως φοιτήτρια μαθήματα Γαλλικών στη φοιτητική λέσχη και πήρα το Delf 1 (τότε). Τα Γαλλικά μου λείπουν και θα ήθελα να τα ξαναπιάσω. Γερμανικά αναμένω να τα ξαναπιάσω σύντομα μαζί με τις μικρές (nerd alert No5). Ισπανικά δεν έμαθα ποτέ, αν και θα ήθελα. Τις δύο φορές που έχω πάει στην Ισπανία καταλάβαινα ό,τι μου έλεγαν. Αλλά δεν μπορούσα να τα μιλήσω.
 40.  Στο σπίτι μας αγαπάμε τη μουσική πολύ. Δε ζούμε χωρίς τη μουσική.
 41. Έχω κάνει 8 χρόνια πιάνο. Θεωρία και αρμονία της μουσικής. Σταμάτησα όταν ξεκίνησαν τα διαβάσματα των φροντιστηρίων. Πλέον δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα. Ο σύντροφός μου κάνει μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας τα τελευταία 3 χρόνια, κοιτάω τις παρτιτούρες και μετά βίας μπορώ να διαβάσω ορισμένα πράγματα. Με στενοχωρεί αυτό.
 42.  Είμαι ανοργάνωτη. Βασικά, όχι ακριβώς. Μισοοργανώνω, αλλά ποτέ στην εντέλεια.
 43. Είμαι αναβλητική. Τα μισά τα κάνω νωρίς, τα άλλα μισά τα αφήνω για τελευταία στιγμή και τρέχω και δε φτάνω. Μισά κι εδώ.
 44. Είμαι συχνά κυκλοθυμική.
 45.  Έχω ένα μικρό θεματάκι με τις ευθυγραμμίσεις. Με βαζάκια στα ράφια, με βιβλία, με κάδρα κλπ. Μικρή στο σούπερ μάρκετ έβαζα στη σειρά τα προϊόντα, όσο η μαμά μου ψώνιζε.
 46. Δεν είμαι χορτοφάγος ή βίγκαν. Αντιθέτως απολαμβάνω ένα καλό μπέργκερ. Αγαπημένα μου φαγητά, όμως, είναι το μπριάμ, το σπανακόρυζο με λεμόνι, τα γεμιστά.. Σε μπριζόλα μπορεί να πω και όχι. Γενικά σπάνια τρώω junk.
 47. Θεωρώ τα πατατάκια-γαριδάκια από τα χειρότερα φαγητά που μπορείς να δώσεις σε παιδιά και θυμώνω όταν τα βλέπω σε παιδικά πάρτυ.
 48.  Όταν μπαίνουμε σε βιβλιοπωλείο με τον άντρα μου, έχουμε μια σταθερή συνήθεια να χανόμαστε μεταξύ μας. Μπορούμε να φάμε καμια ώρα έτσι χαμένοι και μετά να βρισκόμαστε κρατώντας 2-3 βιβλία ο καθένας. Το έχουμε πάθει και σε βιβλιοπωλεία του εξωτερικού.
 49. Είμαι πρωινός τύπος. Οι μέρες μου κυλάνε πάντα καλύτερα όταν μέχρι τις 8-9 έχω προλάβει να κάνω τη γυμναστική μου, να έχω έτοιμο το φαγητό κλπ. Τις μετρημένες φορές που έχω σηκωθεί μετά τις 10, μετά από ξενύχτι, νιώθω ότι έχω χάσει τη μισή μέρα.
 50. Με τον άντρα μου γνωριστήκαμε στα 29 μας και ήταν το τέλειο timing, που λένε. Θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί.
 51.  Έχω έρωτα με τα αεροδρόμια. Η πολυπολιτισμικότητα, οι συναντήσεις αγαπημένων προσώπων, οι παρέες, οι εμπειρίες που πάνε κι έρχονται, η ζωή η ίδια που αναπνέει μέσα τους, με συγκινούν.
 52.  Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα κομμωτήρια.. ούτε τα κέντρα αισθητικής κλπ. Νιώθω λίγο σαν ψάρι έξω από το νερό. Πηγαίνω 2-3 φορές το χρόνο (σε όλα μαζί). Μου αρέσει που νιώθω περιποιημένη μετά, αλλά θεωρώ λίγο χάσιμο χρόνου και χρημάτων να πηγαίνω τόσο συχνά. Οκ, λίγες φορές παραπάνω δε θα μου έκαναν κακό, αλλά προτιμώ να λεφτά μου να τα χαλάω σε ταξίδια (λιθοβολήστε ελεύθερα).
 53.  Δεν καπνίζω. Από χαζομάρα έκανα κανένα τσιγάρο στα φοιτητικά μου χρόνια. Πλέον δεν αντέχω ούτε τη μυρωδιά.
 54.  Από το Γυμνάσιο είχα πάντα 1 ή 2 σκυλιά. Ο συνήθης συνδυασμός ήταν: 1 ράτσας και 1 αδέσποτο που με κάποιον τρόπο κατέληγε σπίτι μας. Τώρα έχω ένα μικρό αδεσποτάκι (σε μέγεθος). Η αγάπη που μας δείχνει είναι ανεκτίμητη.
 55.  Είμαι συναυλιακός τύπος. Ως φοιτήτρια πήγαινα σε πάρα πολλές συναυλίες, Ελλήνων έντεχνων και ξένων καλλιτεχνών. Τώρα πάω πιο επιλεκτικά. Αλλά πηγαίνω.
 56.  Κάποτε επιχείρησα να τραγουδήσω. Όχι επαγγελματικά, για την πλάκα. Πήγα σε καμια 2 οντισιόν, τρέμοντας. Το έκανα, ένας ενδιαφέρθηκε, εμένα μου έφυγε η λόξα ότι δεν το είχα δοκιμάσει και δεν πήγα. Πάντως αν είχα ξανά την ευκαιρία θα το δοκίμαζα. Και το ερασιτεχνικό τραγούδι και το ερασιτεχνικό θέατρο.
 57. Είμαι πολλές ώρες στη δουλειά. Πολύ συχνά και Σάββατα και Κυριακές. Είναι η βασική μου στενοχώρια τα τελευταία χρόνια. Έχω χάσει πολλά από την καθημερινότητα των παιδιών μου, δυστυχώς, που προσπαθώ να αναπληρώσω όπως όπως. Τελευταία ο εγκέφαλός μου επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές. Τύπου, να τα παρατήσω όλα και να αρχίσω από το μηδέν. Ψάχνω τα κότσια.
 58.  Ήμουν πάντα άνθρωπος που δεν τον ένοιαζε η ηλικία. Πάντα λέω την ηλικία μου. Αλλά τα 40 μου έκατσαν πολλά για κάποιο λόγο. Τώρα που οδεύω στα 41, το ξεπέρασα. Στα 50 θα με ξαναπιάσει. Είμαι σίγουρη.
 59.  Οι κόρες μου είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ζωής μου. Αλλά δεν θέλω να είμαι υστερική σε ό,τι τις αφορά. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τους αναλογούν και λάθος επιλογές και στραβοπατήματα. Επίσης, δεν είμαι η μάνα-κουράγιο που δεν φωνάζει ποτέ. Είμαι άνθρωπος, όχι φυτό. Έχω αντοχές και όρια. Ξέρω όμως να αναγνωρίζω τα λάθη μου και να ζητάω συγνώμη. Και τους μιλάω πολύ, για όλα. Και μου μιλάνε κι αυτές για πράγματα που τις απασχολούν. Κι όταν η μεγάλη μου κόρη μου είπε κάποτε «μαμά, σ’ ευχαριστώ που με μαθαίνεις τόσα πράγματα και μου μιλάς» και με πήρε αγκαλιά, ένιωσα πως ίσως, μέσα στα τόσα λάθη μου, να κάνω και κάτι σωστά..

+1. το post αυτό το ξεκίνησα πριν καμια 10αριά μέρες. Μιας και λέγαμε για αναβλητικότητα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s